Dag 9 - En sista dans

Hallå på er!

Det är med vemod som det sista inlägget för året skall skrivas. Vi har haft två kanonbra perioder tillsammans på Åsa och hemfärden imorgon erhåller blandade känslor.

Sista hela dagen på kollot började i vanlig ordning med att barnen blev väckta, dagen till ära användes diverse grytlock och vattensprutare. De städade rummen och
knatade sedan iväg till matsalen för frukost. Förmiddagen bjöd på olika aktiviteter. En del stannade kvar på gården för att leka, en annan grupp drog iväg till
 hamnen för att krabba medan ett gäng tog vara på de sista soltimmarna moder jord hade kvar att bjuda på under vår kollovistelse.

Lunched stod färdig och serverad som vanligt vid 13.00. Idag bjöd Emma och Dajja oss på potatis och purjolökssoppa med vitlökdsbröd.
Vid siestans slut hade våra kollodeltagare samlat mod, kraft och stridslängtan för nu var det snart dags. GULDRUSH! Ett gäng vilda och mycket hänsynslösa rövare
hade skjutit sig in på stadens bank och sprängt kassaskåpet. Innan vi visste ordet av det hade allt guld försvunnit och den modige sheriffen Oscar hade nu i uppgift
att samla alla barn för att en gång för alla visa rövarna var skåpet skulle stå. Fotbollsplanen förvandlades till ett slagfält. Granater fyllda med vatten, vapen
laddade med H2O och en köttmur av argsinta rövare stod nu mellan barn och guld. Guld, som behövdes för att kunna köpa saft och nybakta bullar i saloonen. Kaoset var
ett faktum och efter att röken lagt sig stod nu ett gäng glada ledare, varav 2 av dem hade fått Alex hemkokta slask-hink över sig och tackade alla barnen för en bra
match.

Barnen skulle nu göra sig i ordning inför kvällens stora händelse, finmiddag följt av ett avslutningsdisco. Finkammade pojkar och finklädda flickor stod förväntansfulla
och inväntade det besked som skulle avgöra vem man skulle spendera finmiddagen med. Till middag serverades pommes, en tjusig köttbit, sås och diverse gröna ting. Som
följd till middagen bjöds det även på tårta, vi firar ju faktiskt 70 år som koloni (grattis!) och därefter följde den sedendliga diplomutdelningen. Våra äldsta kollobarn
som också kör sitt sista år höll, efter traditionen i diplomutdelning till ledarna. Årets kollobarn gick till... *trumvirvel* OSCAR LUNDMARK! Grattis! -Årets kolloledare
tilldelades KENT PALMQVIST för sitt stora engagemang som våra barn uppmärksammade. Bra där!

Vid det här laget var det svårt att fundera på hur kvällen kunde bli ännu bättre men på övervåningen väntade kilovis med godis från den lokala handlaren. En trappa ner
hade nu lysrören släckts och ersatts med röda lasrar, discokulor och dunkande musik. I kombination utgjorde de två en fantastisk fortsättning på denna mycket speciella
kväll. Tryckare, limbo och dansstopp var några av de aktiviteter barnen och ledarna ägnade sig åt nere i vårt omgjorda pingisrum.

De säger att allting gott, också har ett slut. Detta är sorligt nog, det sista inlägget på 49 långa veckor och vi längtar redan till nästa omgång av kollo.

Tack för den här sommaren!

Over n' out, last time
/ledarna

 
 
OBS!
Bussen lämnar Åsa 14:00 i morgon och vi beräknar anlända till KUMLA 18:00. Simma lugnt
 
 
 
 

Dag 8 - Lugnet före stormen

God kväll alla där hemma!
Jajamän ni gissade rätt, det är jag (Släggan) som skriver denna kväll då våran fantastiska orginalbloggare (Amanda) och andra ledare är lediga idag.
 
Vi har haft en väldigt lugn dag idag, då samtliga ledare och barn samlar krafter för den stora avslutning imorgon som är full planerad.
 
Frukosten stod i sin vanlig ordning med följd av fri lek och MYCKET pyssel.
 
Därefter så erbjöds det korv med pommes till lunch av våra köksmästare, och självklart så kom siestan i strax in på, där man återhämtar sig och smälter maten på sina rum.
 
Efter siestan så började vi med något som fick oss att inse att tiden går alldeles för fort när man har roligt, vi har nämligen börjat förbereda packning med barnen :( tio dagar är snart förbi och det känns för jäkligt, men men... det är smällar man får ta i livet.
 
Till middag erbjöds det en utsökt köttgryta med potatis och sedan avslutade vi dagen en myskväll och "movie night"
I samband med filmen så gick dem äldsta barnen iväg med en kolloledare till stranden och hade en kväll för sig själva.
 
Som sagt, en väldigt lugn dag för att sedan köra på stort imorgon!
 
ha en fortsatt grym kväll och vänta ivrigt på nästa inlägg! ;)
 
 
Kolloledarna out!
 
Mail: asakollo@live.se
Instagram: kumlabarnensdag
 
 

Dag 7 - Kladdig kaka med disco

Tjabba tjena!

En hel vecka har gått sedan barnen kom till gården och de har nu blivit alltmer familjära med varandra och nya vänskapsband har knutits.

Dagen började med att barnen fick sovmorgon. Vid 09.30 hade barnen ätit frukost, städat rummen och borstat gaddarna. Eftersom morgonen fick en slö start bestämde vi oss för att komma igång lite! Vi traskade ner till en lekpark här nedanför gården och spelade Capture the Flag turnering i barnens djurlag. På vägen hem hade ledare Alex satt upp en tipspromenad! Då delades barnen in gruppvis i deras lag och gick tipspromenaden tillbaka till gården.

Vid 13.00 stod lunchen klar för servering. Ugnspannkaka med lingonsylt. MUMMA. Barnen åt och åt tills de blev mätta och belåtna.

Trots att förmiddagen bjudit på sol gav eftermiddagen oss inte lika fint väder. Regnet började ösa ner och vi ledare fick tänka om i våran planering för dagen. Då kom vi på det... vi kör dagsdisco!! Vi förvandlade om matsalen till ett discotek med en spelhörna, ett rundpingisbord, guitar hero-spelande m.m. Vi fick även besök av de världskända, brillianta och legendariska kepstrixarna Alexander och Oscar från Österrike! De bjöd på en riktig bra show med dans och kepstrix. Tyvärr missade vi auograf-skrivandet då de var tvugna att åka vidare på sin världsturné.. Såklart när det är disco ska det bjudas på något gott tilltugg, så till "mellis" serverades kladdkaka till våra gäster på discot.

När vi dansat klart för dagen var det dags för middag. Korvstroganoff med ris hade våra kockar lagat till. I vanlig ordning smakade det supergott!

Eftersom vädret fortfarande bjöd på regn förstördes våra planer för men mysg kväll framför lägerelden... så vi bestämde oss för att mysa till det inomhus istället. Vi lekte lekar tillsammans och eftersom vi inte kunde grilla marshmallows vid elden lagade våra ledare Nicole och Jennifer till S'mores vilket är en kompott av riven choklad och marshmallows som gräddats i ugnen till en fin kladdig smörja. Detta serveras med mariekex. Återigen, MUMMA.

Nu håller barnen på att borsta gaddarna och svira om till pyjamas.
Ännu en superrolig dag på kollo avklarad!

Sov gott, ledarna
 

Dag 6 - På jakt efter pizzan

God afton damer och herrar!

Kvällens inlägg kommer först och främst ge utrymme till att tacka vår underbara Släggan för ett kanonbra jobb igår med bloggen! Tack El Slegato och bra jobbat!

Idag gav moder jord oss rätt taskigt väder. Dagen började i vanlig ordning av att barnen blev väckta av oss ledare, städade rummen och begav sig till matsalen för frukost.
Efter frukost delade barnen in sig gruppvis. En grupp valde att stanna på gården för att spela pingisturnering, den andra gruppen gick en promenad medan den sista gruppen gick iväg till hamnen för att krabba.
De lyckades fiska upp 43 st krabbor, bra jobbat! En del tog även mod till sig för att hålla i krabborna. En modig grabb tog även chansen att  pussa på krabban i förhoppning att krabban skulle förvandlas till en prinsessa. Olyckligt nog får vi vänta ett tag till på att denna Askungen-sagan ska få ta sig i akt.

När promenaden var gått, pingisen turnerad och krabban krabbad var det dags för lunch. Emma och Dajja hade lagat till klassikern pytt i panna med stekta ägg och rödbetor.
Som vanligt efter lunch gick barnen mätna och belåtna tillbaka till sina rum för siesta och vila.

Efter lunch bjöds det på frilek då barnen spelade spel, spelade fotboll och stojade runt i vanlig ordning.
Sedan var det äntligen dags.. LEDARJAKTEN!
Ledarjakten är en lek då vi ledare tar lappar med en siffra på, 1-10, och går iväg på området och gömmer oss.
Beroende på låg eller hög siffra skiftar svårighetsgrad på gömställe.
Barnen tävlade i sina lag, lodjuren, örnarna, älgarna och björnarna. De lag som hittat flest ledare var Örnarna!
Stort grattis!!
Ledare Alex hade siffra nummer 10, och som alla andra år ej blivit hittad i sitt gömställe. Vi börjar ana att han, lik som  en viss Harry Potter, har en osynlighetsmantel som hjälper honom att gömma sig...

Efter ledarna var hittade och örnarna firat sin seger var det dags för PIZZA! Det bjöds på hawaii, visuvio och Dajjas specialare- tonfisk-pizza!

Nu på kvällen har barnen tagit sig en dusch och nu sitter de redo för EM-finalen! Vi har en hel del Frankrike fans här. Jag (Amanda) tillsammans med ett fåtal andra är starka Portugal fans! HEJA PORTUGAL!
Efter första halvlek är det hopp i säng för barnen.

Simma lugnt!
Ledarna

(Vi har fått in några klagomål kring bilderna som vi lägger upp där det framkommer att några föräldrar anser att vi tar kort på samma barn hela tiden och att vissa inte är med på så många bilder. Vi är många olika ledare som tar bilder vilket gör det omöjligt att ha koll på vilka som varit med och inte under dagarna.
Dessutom är det så att några av era barn är riktiga linslusar medans andra undviker kameran så gott de kan. Vi väljer att fokusera på att barnen har kul och hoppas att ni får syn på ert barn någon gång på bloggen eller instagram.)

 

Dag 5 - Gamla vs Unga!

Nämen tjenare!
Ojojoj nu kan blogginlägget bli hur som helst då det är jag (Släggan) som sitter bakom tagenterna denna kväll, då vår orginal-bloggare (Amanda) är ledig idag med några andra ledare.
 
I denna stund så håller vi på att avsluta dagen med "movie night" och filmen som står för underhållningen för era barn är Zootropolis.
 
Fram till denna stund så har vi haft en rad med olika aktiviteter där dagen började med en extra stark frukost som serverades av ingen mindre än Hulken själv!
Efter frukosten fick barnen lite fri lek så vi ledare kunde förbereda oss för den legendariska pensionärsfotbollen.
 
Med lite fantasi fick vi ledare till riktigt grymma utklädnader och ungarna fick sig ett gott skratt! ^^ sedan begav vi oss ner till det stora fotbollsfältet där allvaret kunde börja. Det blev en hård och jämn match som avslutades i straffas, och det blev vi pensionärer som tog hem segern, inte illa för oss gamlingar ;) 
 
Efter fotbollen begav vi oss tillbaka till kollot där Emma, Dajja och Nathalie hade gjort ett grymt jobb med spaghetti och köttfärssås som stod klar för servering. Och när barnen var fulltankade med energi så följde siesta i sin vanlig ordning med vila och kunna smälta maten.
 
Med ny energi och vila fick barnen visa vad dem gick för, genom att köra en bana med olika former av hinder där man skulle ta sig över, under, tänka och avsluta med att ta sig förbi en stor viking (jag) innan man gick i mål.
 
Där efter blev det några val om man ville iväg och krabba, bada, eller stanna kvar för fri lek, bokmärke tillverkning och guitarhero tävling.
 
När samtliga var tillbaka stod hamburgare och pommes på schemat till middag innan det avslutet med movie night.
 
Nu är era barn till sängs och vi hoppas på bra väder, bra humör och mycket skratt och lek imorgon.
Från era barn och oss ledare önskar vi er en god läsning och fortsatt härlig kväll!
 
over n out, ledarna
 
Mailadress: asakollo@live.se
Ni kan även följa oss på instagram: kumlabarnensdag
 

Dag 4 - Rock n' Roll all night

Tjabba tjena!

Dagen började med att barnen fick sovmorgon från gårkvällens film och fotboll. Frukosten idag stod jag (Amanda), Nicole och Pontus för. Vi serverade köttbulle-mackor tillsammans med kräm, yoghurt och diverse pålägg.

När frukosten låg i magen var det äntligen dags för barnen att ta fram deras kreativa sida och skapa sin åsatröja! Vi bevittnade  en hel del snygga konstverk!
De barn som inte valde att göra tröjtryck spelade guitar hero, pingis eller hade frilek. Låtarna "Hit me with your best shot" och "Rock n Roll all night" tror jag att vi har hört runt 10 gånger var idag från guitar hero. ;)

Vid 13.00 stod lunchen klar. Potatisbullar med lingonsylt. En favorit bland barnen, helt klart!
Efter lunch var det i vanlig ordning dags för siesta. Jag tror nästan att dessa barn har slagit rekord i att skriva brev. Förvänta er fina brev och hälsningar från era barn inom en snar framtid!

Efter siestan gick ett stort gäng iväg till Bastustranden för att bada då moder jord fortfarande hållit regnet borta från oss. Vår ledare Pontus gick iväg med två grabbar och fiskade krabbor och vår andra ledare Alex gick och lekte lekar med ett litet gäng tjejer. Vi som var vid stranden spelade strand-tennis, lekte vid flotten och låg och solade.

Efter badet, krabbning och lek gick vi gruppvis ner till Ica för att köpa godis till kvällens disco och när vi kom tillbaka till gården var det dags för middag. TACOS!! Dajja hade skurit grönsaker, stekt köttfärs och plockat fram alla taco-tillbehör. Kungen i köket!

När middagen var i magen var det dags för barnen att svira om till deras utklädningskläder, för nu var det äntligen dags att skaka rumpa nere i källarens disco! Vi såg ett flertal häxor, en kanin, en discohaj, catwomen m.m.

Nu kör barnen i full fart där nere på discot och knapar på deras godis. Limbo och dansstopp återstår att krysa av bucketlisten för kvällen innan det är dags att sova.

Imorgon hoppas vi att vädret fortfarande håller i sig och att vi får en rolig dag! Men kul på kollo har man oavsett väder iochförsig ;)

Over n out, ledarna.

Till er som frågade om mailadress: asakollo@live.se
 

Dag 3 - Glass toppat med Shrek

God kväll!

Ännu en dag på kollot har gått och vi har som vanligt haft superkul!

Dagen började med att vår fina ledare Jennifer väckte barnen med hjälp av kastrullock. Grabbsidan var dock redan vakna  och satte genast igång med att städa fint på rummen. Tjejsidan å ena sidan blev lite halvt irriterade för att vi "störde" dem i deras skönhetssömn. Woops!!

Frukosten stod ledarna Åsa, Erika och Mackan för. Det serverades rostat bröd, jordgubbskräm, yoghurt m.m.
När frukosten låg i magen och borden var torkade var det dags för barnen att packa väskan med handduk, badkläder, vattenflaska och solskyddsfaktor för nu var det baddags!
Vi traskade tillsammans ner till stora stranden vilket gick jättebra. Det var en hel del modiga kämpar som plaskade runt i det kalla vattnet. Inga badkrukor här inte!

När vi hade plaskat klart knallade vi tillbaka till gården. När vi kom tillbaka var det dags för lunch. På menyn stod köttiga bullar med kladdiga makaroner. Tomatig ketchup och senap fanns också att toppa bullarna med.

Efter lunch var det dags för siesta. Barnen gick tillbaka till rummen och vilade medan vi ledare planerade eftermiddagen.  Eftersom vädergudarna än så länge höll regnet borta bestämde vi oss för att gruppvis traska ner till byn för att köpa glass på Åsas glassbar! En del barn avnjöt en browniedröm toppat med mjukglass eller en jordgubbsdröm med söt topping och strössel. En del körde även på säkra kort och tog bägare med en eller två kulor glass.

När vi kom tillbaka till gården var det frilek. Ett gäng drog igång en fotbollsmatch mot oss ledare medan andra satt inne och lyssnade på musik, dansade och spelade spel.

Middagen stod serverad kl.18.00 som varje dag. Idag stod den utsökta chilikasslern med ris på menyn med diverse tillbehör.

Nu på kvällen har vi dragit fram madrasserna i matsalen och har filmkväll med barnen. Vi käkar popcorn och kollar på Shrek. Vi skrattar tillsammans till Shreks vän Åsnan och hans kompanjon Katten i mästerstövlarna. Snart drar fotbollen igång och vi  tänkte kolla på första halvleken tillsammans innan det är dags för läggning.

Bra dag och kväll med andra ord!

Glöm inte att kika in och följ vårt instagramkonto där vi dagligen lägger upp bilder på vad vi hittar på. Ibland lägger vi även upp videoklipp. Kolla gärna in hur vi välkomnade vår nya ledare Oscar in i gänget idag! "Kumlabarnensdag" heter vi där och det är vår ledare Nicole som står för detta.

Glöm inte att skicka brev eller mail till era barn.

Hej hopp, gå i galopp!

Ledarna
 
 

Dag 2 - Mario och krabban

Hej alla läsare!

Idag har vi hittat på en massa roligheter här på kollo! Dagen började med väckning då vår skojiga ledare Marcus aka. "Mackan" väckte barnen med en tuta vilket barnen tyckte var jätte roligt.. Hehe.
När barnen äntligen var vakna var det dags för städning av rummen. Då ska de byta soppkorg, städa av handfat och spegel och dammsuga. Idag var det även tjejernas tur att moppa.
När rummen var städade var det dags att knalla vidare till matsalen för lite frukost.
Frukosten idag stod våra ledare Oskar, Alex och Jennifer för. Oskar lagade till en otroligt god mannagrynsgröt som serverades med sylt. Smörgåsar och diverse tillbehör fanns såklart också att förtära.

Efter gröten var uppäten och mjölken uppdrucken var det dags för frilek då regnet hade tagit sig till kolonin. Barnen spelade spel, lekte i skogen, spelade Mario Cart och målade fina teckningar. 

Vid 12.30 vankades det nuggets med ris och currysås till lunch. Barnen åt och åt vilket vi ledare också gjorde.  Mums! Tack till våra kockar Emma och Dajja för god mat!
Efter lunchen var uppäten var det dags för barnen att ta siesta. Då ska barnen gå tillbaka till sina rum och vila, skriva brev eller bara hänga med rumskompisarna. Då brukar vi ledare ta tid för att planera eftermiddagen. Turen stod på vår sida då moder jord bestämde sig för att äntligen ge oss lite solstrålar. Ett gäng drog till Bastustranden och plaskade lite medan resten drog till hamnen för att fiska krabbor. Vi lyckades fiska upp 34 st krabbor tillsammans.

Till middagen serverades kotlettrad med potatis och gräddsås. Salladsbord fanns såklart också.

På kvällskvisten har barnen tagit del av olika aktiviteter. En del drog igång en fotbollsmatch ute på gräsmattan medan de resterande som höll sig inomhus spelade spel. Kalaha har blivit en riktig favorit här på kollo!
Nu har barnen precis sprungit av sig på gräsmattan och krigat i ett stort vattenkrig tillsammans med vår ledare Alex. Till kvällsmat har barnen fått nyponsoppa och snart är det läggdags.

God natt på er!
Ledarna

 

Dag 1 - Första dagen med gängetp

Hallå där hemma i stugorna!
 
Nu har period 2 här på kollot dragit igång! Det var ett gäng glada och förväntansfulla barn som anlände till oss på Åsa vid lunch. Barnen fick träffa sina rumsledare och ställa in väskorna i sina rum. Mer hann vi inte förrän det var dags för lunch. Våra kockar Emma och Dajja serverade en ljuvlig pasta carbonara med diverse tillbehör. Barnen åt och var mycket nöjda!
 
Sedan var det dags för barnen att gå tillbaka till sina rum för att packa upp och bädda sängarna. När kläderna var uppackade och sängarna bäddade fick barnen frilek. Då passade de på att utforska skogen på baksidan, spela spel och en del har redan påbörjat brevskrivande.
 
Sedan var det dags för middag! På menyn stod fiskpanetter, kall sås och potatis med ett stort salladsbord. Maten var mycket uppskattad av både barn och ledare.
 
Nu på kvällskvisten har vi tagit tid till att lära känna varandra bättre då vi delade in barnen i lag, björnarna, örnarna, lodjuren och älgarna. I sina lag tävlade barnen mot varandra i ett musikquiz där de b.la. skulla gissa vilken låt som spelades eller från vilken film låten som spelades upp har varit med i.
Det var en mycket tuff och jämn tävling men de slutgiltiga segrarna för denna tävling stod lodjuren för! Grattis och bra jobbat! Än är tävlingen inte slut utan under periodens gång kommer fler tävlingar äga rum. De som vunnit flest tävlingar kommer stå som segrarna för åsa kollots lagtävlingar!
 
Nu har barnen bytit om till pyjamas och borstat tänderna. Vi spenderar den sista tiden av kvällen till att leka tillsammans i matsalen. Just nu övar vi på att lära oss varandras namn med hjälp av en namnlek.
Snart är det dags för barnen att krypa till kojs då det vankas roligheter imorgon!
 
Vi ledare är så taggade på ännu en period här på kollo, nu kör vi!
 
Glöm inte att skicka brev eller mail till era barn.
 
Over n' out, ledarna.
 
 
 
 

Dag 9 - Sista svängen och upp till dans

Ännu ett födelsedagsbarn! Ett stort grattis till Ebba som fyllde 11 år i dag! Vi firade av henne rejält med sång och present, det blev även tårta till mellanmål under dagen för att fira de födelsedagar som infallit under perioden. Till frukost i dag fick vi Kents special-deluxe-gröt, den var rosa och man misstänker även att den innehöll någon form av havre.
 

Efter frukosten delades barnen upp i tre grupper varpå de gick för att handla godis och andra förnödenheter. Barnen fick möjlighet att spendera de resterande pengarna på leksaker eller tidningar att ha på resan hem under morgondagen. Medan ena gruppen handlade passade resterande del av gänget på att leka och spela spel hemma på gården.  Ungarna var mycket förväntansfulla över kvällens finmiddag med tillhörande avslutningsdisco. Till lunch bjöd Emma och Daja på pyttipanna, rödbetor och ägg.

 

Efter lunch började barnen att packa ihop sina tillhörigheter de inte kommer att ha fortsatt användning för.

Till mellis bjöds det på tårta för firandet av Åsa kollo 70 år! Tårtan var mycket god med smak av blåbär.

 

Sedan efter födelsedagsfirandet började barnen göra sig iordning för finmiddagen. Tjejerna drog fram festblåsan och grabbarna kletade kladd i håret. Mycket tjusiga barn stod nu på kolonins gräsmatta och var mycket spända på att få höra vem som skulle bli deras dejt för kvällen.

 

Namn ropades upp och kort togs, därefter blev de eskorterade till sina platser i den mycket fint dekorerade matsalen. Matsalspersonalen som bestod av våra kära ledare serverade kyckling och pommes med diverse tillbehör.  Därefter bjöds det på kladdkaka med grädde till efterrätt. Mellanakten bestod av vår suveräna Oddbjörn som under periodens gång skrivit ihop en egen låt. Han spelade och sjöng till publikens jubel även detta år så som förra året. Succé!!

 

När maten var uppäten och magarna belåtna var det äntligen dags för diplomutdelning. Vi ledare började med att dela ut våra diplom. Stort grattis till Linn Andersson som tog hem titeln årets kollobarn vilket är det finaste man kan bli tilldelad. De äldre barnen var inte sämre de utan delade ut årets kolloledare till vår underbara Släggan som visat ett stort engagemang denna period. Grattis till Linn och Släggan!

 

När diplomen var utdelade stod dörrarna öppna till Åsakollots diskotek! Godis och dricka i stora lass som inhandlades under dagen delades nu ut och festen var igång! Dansstopp, limbo och en och annan tryckare ägde rum och Cornelia och Nellie stod som segrare ur grenarna. Runt 22.00 stängde diskoteket igen och barnen fick nu krypa till kojs. Trots all tårta, kladdkaka och godis var de i sängs innan man visste ordet av.

 

Imorgon är det dags för hemfärd och bussen avgår ifrån Åsa efter lunch och anländer till Kumla runt 18 snåret.

 

Tack för att ni har lånat ut era barn under dessa dagar. Riktiga guldklimpar är vad de är! Vi ledare har haft så roligt tillsammans med era barn och vi hoppas att vi kommer ses nästa sommar igen.

 

Over n´ out, ledarna.

 

 
 
 

Dag 8 - Gamlingar på gården!

Det vankas slutspurt!

I dag var en mycket speciell dag. Alla dagar på kolonin är såklart speciella men till skillnad från en ordinarie dag hade vi ett födelsedagsbarn på kollo. Siffran var inte vilken som helst heller, närmare bestämt 18 år. Vår fantastiska ledare Nicole fyllde myndigt och det kräver ju en frukost som motsvarar festligheten i sig. Pannkakor, sylt och glass fanns tillgängligt utöver den ordinarie frukosten. Märkligt nog var det inte många av barnen som var så sugna på det rostade brödet och filen denna söndag.  Vi sjöng och vi firade, en liten present blev det också. Stort grattis Nicole!

 

Efter denna bamsefrukost var det dags för fri lek, något som barnen uppskattar väldigt mycket och som också gör väldigt bra. Det är en varierad bas av lekar och aktiviteter som våra kollodeltagare ägnar sig åt under dessa pass. Även i dag har vädret var mycket gott och därmed spenderar de flesta ungarna sin tid utomhus. Leka i skogen eller hoppa över hinder, spela fotboll och hänga i klätterställningen är bara ett fåtal av de aktiviteter man vanligtvis hålls med.

 

Som om inte pannkakorna till frukost var nog, fick vi besök av Åsas pensionat där några gamla gummor och gubbar, fulla av liv och spring utmanade våra kära ungar på en fotbollsmatch i kamratskaplig anda. Förvånansvärt nog visade det sig att dessa äldre människor inte alls var så stela i höfter och leder, trots kryckor, krokade ryggar och avsaknad av modern klädkod. De totalt dominerade de stackars barnen som å andra sidan inte verkade lida så mycket av förlusten då de underhölls tillräckligt av att beskåda dessa hurtiga gamlingar med spräckta klänningar och flygande peruker.

 

Har man spelat en tempofylld och händelserik fotbollsmatch är det inte mindre än rätt att äta en stabil och grundläggande lunch.  Våra kockar hade förberett potatisbullar (barnens egna favorit) med tillhörande bacon i mängder. Självklart fylldes även tallrikarna med diverse grönsaker av varierande former och färger. Glada och belåtna återvände barnen till sina rum för att avverka siestan. Ungarna skrev brev, läste, målade eller passade på att stänga ögonen för en stund.

 

På eftermiddagen tog vi vädret i akt och gick ned till bastustranden för att bada och krabba, den senare var mindre lyckad än den förstnämnda som var en stor succé. I stället för mängder av krabbor som i vanliga fall utvinns ur havet i en annan del av Åsa fick vi tillfälle att utforska och beskåda hav och kust i Västsverige.

 

Återigen på gården bjöds det på festmåltid i sann bemärkelse. Vi åt tacos. Kvällen var lugn och bestod av fri lek. Nu sover barnen i sina bunkerbäddar och ledarna likaså.

 

 

God natt Åsa, God natt Kumla

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dag 7 - ledarjakt och lägereld

Tjena alla EM-tittare!

Fullspäckad dag, igen. Inledningsvis väcktes våra kollodeltagare av ledarnas ljuva stämmor. Lyckosaliga flög ungarna upp och började städa
sina rum. Då frukosten var avverkad önskade barnen fri lek. Några barn målade och andra spelade fotboll, skogen var också populär. Innan
lunch ordnade vi upp lite ledarjakt. Leken går ut på att barnen ska söka efter gömda ledare, ledarna har i sin tur kort med en siffra på
som visar på svårighetsgraden av gömstället i fråga. Några ledare gömde sig inte alls, andra satt på taket och vissa låg under en enbuske
och kikade. Därefter städades området av. Barnen gick på ett långt led och samlade skräp och annat som inte ska ligga och skräpa på vår gård.
Till mat fick vi biffstroganoff med ris som Emma och Daja hade tillrett.

Vädergudarna var oss åter goda och solen sken åter över Åsakolonin. -Dags för glass! I grupper om tre vandrade vi ned till Åsas egna glassbar
där frossandet skedde. Glassätandet varvades med fri lek hemma på gården. Myckcet tid spenderades ute i och med det fina vädret som nu har brutit
trenden. Middagen skulle snart stå redo och med Emma frånvarande var det upp till Daja att lösa födan. Otippat nog blev det hamburgare och pommes,
något som barnen inte hade något emot.

På kvällskvisten har vi ordnat eld runt vår alldeles egna grillplats och barnen letade reda på pinnar för att grilla marshmallows med. Underhållningen
bestod av allsång till gamla såsom nya klassiker. Våra kolloungar befinner sig nu i sängarna och kommer inom kort att sova sött.

Tack för i dag!
-sov gott!
 
 

Dag 6 - Banditer och disco

Tjena bloggen!

Ytterligare en fantastisk dag är oss nu förbi. Tyvärr går ju tiden väldigt fort när man är på kollo och vi har passerat mer än halva den tiden som spenderas
på Åsakolonin.

Dagen drog igång med heavy metal på full kräm i högtalarna på pojksidan medan flickornas väckning bestod av vatten i öron, näsor, på håret och andra väl
valda ställen som gör att man vaknar pigg och glad, redo att möta dagen. Samtliga barn for upp för att städa sina rum och frukosten stod i dag Tina,
Släggan och Flisby för där gröten har bytts ut mot yoghurt och filmjölk som kryddas med flingor och kanel.

När era fantastiska barn hade borstat tänderna körde vi en samling där alla kläder som har hängt på tork efter allt vattenkrig, träning, lekande
och badande. Verandan rensades ren och ungarna hade högar med kläder som de fick i uppgift att ta in på rummen, samt städa och organisera
garderober. Sedan tog flertalet barn tillfället i akt och lade sig i sängen för att vila en stund under morgonen.

Förmiddagen fylldes följningsvis med fri lek där de flesta barnen ägnade sig åt sällskapsspel och att rita teckningar av diverse motiv. Vi samlade en stund
senare ihop alla rum och promenerade ner till en av de gräsplaner som finns här i Åsa. Just i dag fick det bli den officiella midsommarfirar-platsen
i Åsa. Väl där delade vi in oss i djur-lagen och kämpade mot varandra. En av grenarna innefattade en frisbee och mål gjorda av koner som vi hade
ställt upp i en fyrkant. Samarbete och kommunikation vann lagen deras matcher. Därefter lekte vi även Mcdonalds och Bygg-Ingvar. Ganska snart hade vi
spenderat en dryg timme vid planen och det var dags för oss att vända hemåt. Till lunch bjöd Emma och Daja på riktigt fin husmankost bestående av
potäter, köttbullar och fantastisk sås. Självkart bjöds det även på sallad! Maten var i vanlig ordning populär och även om maten aldrig tar slut så
tog de flesta barnen om flera gånger.

När potäter och bullar hade förtärts samlades barnen på sina rum för att vila under siestan. Trots att våra kollobarn visste vad som väntade runt
hörnet lyckades de att hålla sig på sina rum i ca 30 minuter innan det var dags att börja förbereda sig för ett av kollots stora händelser -GULDRUSH!
Detta fenomen som är svårt att beskriva med ord, det är något man upplever, inte något man talar om. Det är brutalt, actionfyllt och framförallt
fruktansvärt roligt. Även i år lyckades barnen tillsammans med sheriffen att besegra de hemska banditerna som rånat banken. Efter den stora bataljen
var det dags för dusch och lite fix innan middagen skulle serveras. Katten Gustafs favorit lasagne stod rykande och gott doftande när barnen hade
duschat färdigt.

När middagen var till historien kommen återvände alla kollodeltagare, återigen till sina rum. Den här gången för att förbereda sig inför kvällens
stora händelse: DISCO! Vi har haft pirater, kaniner, supergirls, Robin Hood, Hulken och mycket mer nere på Åsakolonins dansgolv. I takt till musik
av olika kvalitéer anordnades dansstopp, tryckare, limbo och inte minst, varje enskild dansinsats. När man inte trodde att festen i sig kunde bli
ännu bättre hade barnen nu också tillgång till sitt godis och eventuella drickor.

Som ni säkert förstår har även denna dag varit en succé. Men det är ju inte så konstigt med så fantastiska barn som dessa. Sockerhöga och minst sagt
nöjda ligger de nu i sina bäddar och funderar på vad livet utan kollo vore.

Godnatt på er där hemma!
/Ledarna

 
 

Dag 5 - världsrekord och regn-brännboll

Hallå i stugorna!

Vilken toppendag! -med gröt och mackor med leverpastej till frukost stod i dag kan det ju knappast gå fel. August, Tommie och Tina ordnade upp dagens viktigaste mål som serverades i vanlig ordning runt 08:15. Dessförinnan hade våra kollobarn städat sina rum och bäddat sina sängar.

Innan man visste ordet av det drog vi igång med tipspromenad som en del av Battle of the beasts-tävlingen. Vädret har i dag varit oförlåtande och himlen har först nu spruckit upp och släppt igenom några kvällsstrålar. Men era modiga barn drog på sig stövlar och regnkläder för att trotsa vädergudarna och genomföra tipspromenaden. På förstaplats i tipspromenaden kom björnarna som vann med ett ynka poäng mot örnarna.
När alla grupper var åter inne i vardagsrummet lekte barnen och spelade spel. Mannen, myten och legenden Pontus, AKA "Bore" som är en av våra ledare på kollo slog det officiella världsrekordet i att hålla ögonen öppna utan att blinka. Dock fanns ingen officiell domare från Guinnes på plats och kunde närvara. Way to go Pontus! Förutom dessa spektakulära händelser bjöds det även på en spontan dansuppvisning, framförd av kollo-ungar av olika storlekar tillsammans med diverse höftvickande ledare.  

Det var snart dags för lunch och då serverade vår kock Emma med hennes hjälpreda Daja hemmafriterade pommes och stekt korv gjorda på våra nya köksredskap som levererades i veckan. Maten var mycket uppskattad som vanligt. När barnen var nöjda ställde de in sina tallrikar och torkade borden för att sedan ta det lugnt under siestan.

Efter lunch drog vi igång guitar hero, pingis och fri lek då regnet fortsatte att ösa ned utanför fönstret. På låtsatsgurorna spelades hårdrocksklassiker och jag tror att vi har hört Kizz ungefär 50 gånger -Dock trevligare än one direction som också är populära på vissa håll här på kollo. En tid senare på eftermiddagen hade regnet lättat och vi beslöt oss för att dra ut på den inställda bränbolls-matchen som skulle ägt rum tigare under dagen. Vi drog åter på oss regnkläderna, men ersatte stövlarna mot gympadojor och promenerade därefter ned till fotbollsplanerna med bollar, slagträn, fotboll och frisbee. Det var en hård match med mycket action och många, goa skratt. En bra stund senare gick vi åter till kolonin för att äta en helt otrolig chilikassler med ris. Ungarna tog om flertalet gånger  och var därefter proppmätta.
 
Under kvällen har vi lekt lekar inomhus. Vi inledde med laglekar i äkta battle of the beasts-anda där samarbete och kommunikation var huvudelement för att lyckas som grupp. Detta ebbade till sist ut i flörtleken. Som grädde på moset bjöd även vår kock Emma på blåbärspaj, där bären hade plockats i vår alldeles egna skog av kolloungar. Sockerhöga och glada for de allesammans i säng även denna dag och vi inväntar med spänning morgondagen. Det ryktas om godis och disco, hur bra ska inte det bli?!


Simma lugnt
/ledarna
 
 
 
 
 

RSS 2.0