Dag 9 - Allt med en början har också ett slut

Tjenixen alla läsare!
 
Det är med vemod som vi ledare skriver årets sista kolloinlägg, vi har haft 2 stycken MYCKET bra perioder och tackar alla barn för dessa. 
 
Denna ljuvliga onsdagskväll lades till grund redan klockan 8.00 tidigare i dag då barnen väcktes ur deras, förhoppingsvis häriga drömmar. I dag var det grabbarnas tur att svabba golven vilket i sin tur innebär att flickorna fick skippa det dagen till ära. Efter att frukosten var inmatad och alla kände sig nöjda delade vi in barngruppen i två. Den första gruppen gick en runda och stannade på vägen för att handla förnödenheter till kvällens alla bravader på Ica nere "på stan". En exakt halvtimme senare var det dags för grupp nummer två att traska ner på byn för att också de, handla godis och tillbehör till senare. Väl hemma på gården var det fri lek en kort stund innan lunchen stod serverad och redo. I dag bjöds det på hamburgare, pommes, potatismos och ett jättelikt salladsbord där det det mesta tänkbara kunde erhållas. 
 
När lunchen var förtärd hade vi stora planer på att gå ner till fotbollsplanen för att spela brännboll. Vädergudarna ansåg dock inte att det var någon bra brännbollsdag i dag, vilket inte gjorde speciellt mycket för vi var rätt nöjda ändå. Vi fick uppleva ett hällregn utan dess like, ett fåtal, modiga individer såg inga hinder med detta utan sprang glatt ut på gårdsplanen och dansade/skuttade/lekte ute i regnet. När fröken ur drog sig mot 16-snåret började barnen och ledarna förbereda sig för kvällens finmiddag med klänningar, skjortor och bös i håret. Middagen kom till slut även denna dag och barnen blev indelade i par som skulle spendera middagsbjudningen tillsammans med. Pojkarna drog ut stolen och sköt in den efter att deras bordsdam satt sig. Vår underbara Linda hade tillagat kyckling, potatisgratäng och pommes tillsammans med diverse såser och sallad.
 
I pausen mellan rätterna var det en av våra kolloungar som visade ett otroligt mod då han spelade en låt, egenskriven och komponerad inför samtliga middagsgäster. Oddbjörn som stjärnan heter har varit så vänlig att han har valt att dela med sig av den fina lyriken: 
 
Åsa-kollo-kollo hej
Vi väntar många dagar på att få åka i väg till Åsakollo
Där vi solar och badar 
På dagarna leker vi
Är här och har kul
Här i Åsakollo i 10 dagar
 
Några får hemlängtan 
Men det kanske går över tillslut 
Vi spelar fotboll och har kul
Åsa-kollo-kollo Hej! 
 
Dajja har ätit upp min bulle
Släggan berättar Belmanhistorier
 
Amanda heter gurkan
Tobbe är snäll och
Bore är cool
Kent är snäll
Flisby är gitarrhjälten
Jonas är bäst
Cissi är bra och Cissi är bra
Släggan är militär
Tina och Tobbe är nya
Annelie pysslar mycket och 
Marre är självkär  och maten den är god! 
 
Text och musik: Oddbjörn Mauset 
 
 
Efter att middagen var uppäten och efterrätten var ituggad fick samtliga deltagare på kolonin ett diplom, de äldsta barnen hade gjort jättefina diplom till ledarna som blev kanonglada. När de formella gesterna var avklarade var det dags att lossa på slipsen, dra av klackarna och hoppa ner i källaren för nu väntade, DISCO!!
Och som vi dansade! Det var musik non stop från 20-22 och vi körde dansstopp, limbotävling, tryckare och danståg. Sorligt nog tog kvällen slut och vi var tvunga att ge efter till natten. 
 
I morgon ska vi packa, städa och göra oss redo för hemfärd. Vi planerar att vara hemma klockan 18:00 i morgon, med reservation för förändring. 
 
Godnatt alla läsare, gamla som unga. 
 
Ledarna, over n' out! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dag 8 - Sheriffen, Hjälp oss!

Tisdagen den 7e juli. 
 
Hej alla läsare. Vi har nu befunnit oss i 8 dagar här i Åsa-viken, Kungsbacka. Barnen har blivit familjära med varandra och vi skulle våga påstå att vi kallar varandra för, kompisar. I dag väckte Kent barnen med vattenspruta, det var skojigt men det tyckte inte barnen. Till frukost åt vi gröt, rostade mackor, yoghurt och annat smått och gott. Efter frukosten hade vi fri lek. Vissa barn lekte lekar i grupp, ett annat gäng drog ihop presseningen från veckans såpa-rush och använde som en fallskärm, det flög barn över fotbollsplanen till höger och vänster. Ett annat stort gäng passade en amerikansk fotboll mellan varandra, det slutade i en GRIS-runda där man ska passa till varandra och ta emot bollen utan att tappa den. Vi hade som vanligt, några ihärdiga pärl-fantaster som skapade fina mönster och figurer med de små, små plaströren. 
 
Lunchen infann sig även denna dagen och vi njöt av en god soppa till förrätt. Efterrätten, dvs pannkakor var mycket efterlängtad och vi fick både hallon- och jordgubbssylt för att förgylla den med. Som om inte det var nog fanns det också äppelmos om så önskades. Rekordet för dagens pannkaksätning var 11 pannkakor, EFTER en hel portion soppa. Gött! 
 
Men ack och ve! Kolonin attackerades av hemska banditer, skurkar och tjuriga tanter! De kom inrännandes, spottade omkring sig och hängde upp barn i flaggstången. Till råga på allt så snodde fulingarna också kolonins allt guld! Nu var det upp till sheriffen och barnen att jaga rätt på guldet igen. I utbyte mot denna hjältemodiga insats bjöds de kämpande barnen på saft och chokladrutor och en och annan singoalla. Efter en mycket hård batalj deklarerade ändå banditerna sig besegrade och fick ge sig, utan något guld. Den stackars sheriffen fick sig dock en oturlig överraskning framåt slutet av leken. I väntan på middagen drog vi fram Mariocart och Guitar hero en kort stund då ungarna var slutkörda efter jakten på guldet och tillfångatagandet av banditerna. 
 
Till middag åt vi pastagrattäng, korv med bröd och toppade detta med goda tillbehör. Självklart åt vi också en hel del sallad, för det är ju nyttigt har vi hört. På kvällen var det dags för tipspromenad! Barnen gick i grupper om 3 för att tillsammans svara på frågorna Trots all aktivitet som vi fyllt dagen med kände vi oss ändå inte riktigt nöjda. Därför bestämde vi oss för att köra lite myspys med filmtajm! Och som vi alla vet måste man ju ha vissa ingredienser för att få till en riktigt bra myskväll. Ungarna åt popcorn och drack saft samtidigt som de avnjöt en av Disney/Pixars framtida klassiker "draktränaren 2". 
 
Nehe, nu är det bäst att vi släcker lyset och går och lägger oss, för i  morgon blir det åka av!

Godnatt! 
/Ledarna 
 
 
 
 
 
 
 

Dag 7 - Femkamp & Krabbfiske

Hejsan alla där hemma. Nu har vi kommit fram till dag 7 här på kollo och allt rullar på som vanligt. 
 
Dagen började med sovmorgon vilket en del uttnyttjade medan andra vaknade vid klockan 8.00 som en vanlig dag. Så idag bjöds det på en rullande frukost.
Efter frukost så hade barnen storstädning på sina rum och sedan hade vi fri lek där vi spelade guitar hero och super mario samt att man fick möjlighet att fortsätta trycka sina tröjor, vilket var uppskattat av många.
 
Sedan bjöds det på köttgryta och ris till lunch och barnen åt med god aptit. Efter lunch bjöds det på det efterlängtade 5-kampen där alla barnen delade in sig i sina lag och bland annat bjöds på Irländskjulafton, doppa penna i flaska samt en ordtävling där man ska få ihop ett så långt ord som möjligt på en och en halv minut. Barnen var riktigt duktiga och det var även roligt för oss ledare att se alla kämpa och ta i när de utförde alla grenar.
 
Eftersom alla var så duktiga hade vår kock Linda fixat ihop en päronkaka som alla fick mumsa i sig vilket uppskattades utav både barnen och alla ledare. Sedan fick barnen leka fritt igen innan vi blev serverade tre olika pastagratänger som man fick välja mellan. En med tomatsås, en med curry och sedan en med broccoli. Supergott!!
 
Nu på kvällkvisten tog vi med alla barnen till båthamnen för att krabba lite krabbor. Det gick awesome! 
 
 
 
 
 

Dag 6 - Åsatröjan, ett minne för livet

Halloj alla läsare, hoppas ni har det gött uppe i mellansverige.
 
I dag ler vädergudarna åt Hallands kust, åter igen och det är vi mycket tacksamma för! Är det sol och hög temperatur är det något av ett måste att dra ner för att ta ett dopp eller två i det stora blå. Efter den något långsamma frukostsermonin (på grund av kvällsaktiviteten dagen innan) vistades barnen på rummen en kort tid för att förbereda sig för bad och krabbning. Vattnet blir varmare och varmare vilket i sin tur leder till att fler och fler barn väljer att svalka sig. Dagen till ära gick vi ned till bastustranden där man kan simma ut till en flotte en mindre sträcka ut från strandkanten. Väl på flotten var det wild n' crazy och det flög ungar och ledare åt alla möjliga håll och kanter. Krabbgänget hade inte det sämre de utan upplevde också de lycka, i annat levande format. 
 
När vi kände oss nöjda med bastustrandens utbud vände vi åter blickarna mot norr för att vandra hemmåt. När vi åter befann oss på gården skulle det duschas och bytas om. Ganska kort därpå föll lunchen in och Dajja klev åter in och briljerade i köket. Tyvärr hade vi fått besök av tjuvar och banditer (vi misstänker rövarna från skogen) som stal allt silver vi hade. I brist på annat fick de stackars barnen med tillhörande ledare äta med händerna denna måltid i hopp om att det skulle fixas bestick till nästkommande måltid. Hur som helst var det alltså den klassiska pommes-å-korv duon som serverades. 
 
Efter siestan bestämde ledarna att barnen behövde vila sina söta ansikten från solens ihärdiga strålar ett tag och plockade fram utrustningen för tröjtryckning! KUL!  Medan majoriteten av våra kollobarn höll sig med stämplar, färgpennor och diverse mönster rockade den resterande delen av gänget av några gamla klassiker på guitar hero. Vi har ännu inte haft någon, vare sig kollobarn eller kolloledare som har spöat vår alldeles egna Jonas på spelet. Titelutmanare är välkomna! 
 
Framåt 18:00 var det dags för att äta middag, och inte vilken som helst! Linda som var borta under lunchen hade fiskat upp ett par rejäla laxar som hon tillagat under eftermiddagen, SMASKIGT värre! Turligt nog hade våra bestick funnit vägen hem så vi slapp att äta med våra händer. Skönt. 
 
Kvällsaktiviteten bestod av myspys och pinnbröd kombinerat med en värmande eldstad som vi satt runtom. Vi sjöng låtar, åt gott och umgicks i en fantastisk samling människor. Kvällen rundades av med lite bus på fotbollsplanen som ledde till tandborstning på rummen och slutligen sängen. 
 
Godnatt morsor, farsor, tanter och annat löst folk! 
 
Hörs i morgon!
 
 
 
 
 

Dag 5 - Ja må de leva på kollo

Dagens äventyr startade i ett lugnt tempo på verandan då värmen har varit extrem idag. Vi har spelat musik, lekt, haft vattenkrig, lirat stress, spelat pingis, det har även blivit en del pärlande. Efter en hel förmiddag med fri lek käkade vi köttfärslimpa, potatis och tillhörande brunsås, såklart.

 

Efter siestan delade vi in oss i flertalet grupper där ett gäng drog iväg till ”lilla stranden” för att bada i det numera ljumna vattnet. Vi simmade ut till flotten och hoppade från den, samlade på fina stenar och solade. En annan grupp var sugna på att dra ner till bastustranden för att krabba lite. Det blev 12 mycket stora baddare som fiskades upp, trots den lilla gruppen som drog ned. Resten av barnen stannade kvar på kolonin för att köra ännu ett race med såpa-rush och vattenkrig. När fiskar-gruppen och badarna anslöt till gården var det dags för att fira av Emma som fyllde hela 11 år, grattis! Vår underbara kock Linda hade stått och kämpat ihop en hel skock med gräddtårtor toppade med färska jordgubbar, nice! Resterande tid av eftermiddagen hölls med fri lek på gården och spänningen inför kvällens tillställning höjdes för varje minut som passerade oss.

 

Till middag serverades pizza och trots det massiva intaget av mat och tårta åt barnen med god aptit även denna måltid. Nu var det äntligen dags! MASKERADDISCO! Vi hade häxor från Hogwarts, samurajer från japan och fotbollsproffs från de blågula nere i källaren som skakade loss till diverse dansant musik. De årliga disco-piraterna var även på plats de och med Kapten Röslägga i ledningen och ansvar för DJ-båset var kvällen gjord. Vi körde limbotävlingar, tryckare och dansstopp tills vi storknade och var tvungna att återvända till sängarna

.

Nu ligger barnen och sover, ja de flesta i alla fall…

 

Sov så gott och tack för i dag!

 

/ledarna  

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Dag 4 - Bubblor, godis och Sickan

God afton alla läsare!
 
Fredagen den 3e juli var ingen helt vanlig dag. Trots detta startade dagen så som de flesta dagar här på kolonin, dvs städning, frukost och insmörjning/vattenpåfyllning. Förmiddagen var fullspäckad med aktiviteter så strax efter att tandborstningen var klar begav sig tjejerna på kollot mot samhällets närlivs för att inhandla förnödenheter till morgondagens dans nere i källaren. Ungefär 20 minuter efter att flickorna hade lämnat kolonin var det dags för pojkarna att ta sig ned mot samhällets centrala del. Det handlades godis i stora lass, en och annan läsk köptes också. 
När barnen återvände låg det en pressenning på gräsmattans ena ände där en sluttning tog vid. Pressenningen fylldes snart på med vatten och såpa vilket bäddade för en riktigt grym såpa-rush. Barnen fyllde på sina vattendepåer och slängde på sig sina badkläder för att sedan delta i rushen. Det flög barn kors och tvärs som tog sats några meter innan pressenningens glatta yta var ett faktum och våra kollodeltagares rumpor, fötter och ryggar gled fram i 100 knyck över plasten. Glädjen var stor! 
 
Till lunch fick våra nyförvärvade kockar Dajja och Flisby kliva in och ta kommando i Lindas frånvaro. Den dynamiska duon tillagade en smakrik rätt där man mixat ihop rotfrukter, diverse köttbitar och en och annan lök, i folkmun kallat pyttipanna. Till detta serverades det finhackade rödbetor, ägg och sallad. Efter maten spenderade vi en tid på rummen för att vila och ladda batterierna. Resterande del av eftermiddagen spenderades med att leka lekar och köra den spännande tävlingen "ledarjakten" som går ut på att ledarna springer ut på gården och gömmer sig. Sedan är det upp till barnen att hitta ledarna och få poäng då de hittar ledarna, ledarna har olika svårighetsgrader och ger olika poäng. 
 
När det var dags för middag hade kocken återkommit till köket vilket innebar att Dajja och Flisbys tjänster inte längre var nödvändiga. Till middag serverades tacos som var fantastiskt gott! Efter middagen var det dags för mys framför TV-skärmen. Barnen somnade gott även denna ljuva Åsa-kväll. 
 
Tack för i dag, godnatt därhemma!
 
/Ledarna 
  
 

Dag 3 och 2 steg från paradise

I dag var det snabba ryck! VI slängde i oss rejält med frukost så att vi skulle orka med alla dagens aktiviteter. Raskt efter intaget av gröt, fil, mackor och bananer smörjde vi in oss och fyllde på vattenflaskorna för nästa anhalt för dagen var: STRANDEN! Destinationen var bastustranden vilket innebar att vi även drog med oss krabb-tillbehören så att de som inte ville bada eller önskade både krabbning kombinerat med bad skulle få möjligheten. Vattnet mätte upp till 17C’, en del av deltagarna hävdade att vattnet kändes varmare, andra menade på att det var minusgrader. För att fylla på med energi hade vi tagit med oss nyponsoppa och äpplen som barnen kunde festa i sig i halvlek. Klockan sprang i väg och vi var tvungna att lämna stranden om vi skulle hinna hem i tid till maten som bestod av pannkakor sylt och grädde.


Dock kände vi att det inte riktigt var nog med ”göttigt” så vi bestämde oss för att kyla ner oss efter siestan med ett rejält glass-party. Väl nere vid glassbaren stod folk i kö utanför då temperaturen i luften var ca 28C’. Som tur var har vi den välbevandrade och erfarne Dajja som ringt ner till baren tidigare under dagen och ordnat extrapersonal som tog hand om kollobarnen separat. GÖTT!


Efter Banana-splits, chokladbomber och mängder av glasskulor med topping var en del av barnen rätt möra av värmen och aktiviteterna. Andra hade mycket energi och valde att spela fotboll i stället för att vila under den svalkande skuggan. Till middag serverades soppa, tre sorter som vår fantastiske kock kokat ihop. Barnen var stormförtjusta!


Tätt inpå middagssittningen kunde barnen för första gången den här perioden uppleva den sammansvetsning som uppstår till följd av att Älgarna, Björnarna, Örnarna och Lodjuren uppstår på Åsakollot. Den stora bataljen skulle avgöras genom ett finslipat musik-quiz skapat av ledarna. Segrandes ur fejden, efter många omgångar på grund av jämnt spel kom Björnarna – Grattis!

 


Nu är det dags att nana, ungarna är helt slut efter dagen som kom, och gick även den.

 

Sov så gott!

 

/Ledarna

 

 
 

Dag 2 - Sol, Vind o Vatten

GULDVÄDER!! I brist på en tupp här på gården så har vi startat dagen med AC/DC vilket fick mycket kritik, positiv och negativ. Efter den dagliga städningen bjöds det på havregrynsgröt, fil, yoghurt och olika sorters mackor med tillbehör. När vi var klara med frukosten passade de barn som ännu inte packat upp sina resväskor på med att inreda sina garderober.  Resten av tiden på förmiddagen hölls vi med fri lek. Det blev en väldigt lång och spännande fotbollsmatch som utkämpades på planen, på altanen spelades det musik och sällskapsspel.

Maten stod framdukad och barnen bjöds på fiskpanett, potatis och sås med tillhörande sallad, såklart. Barnen har som ofrånkomligt krav att ta för sig av minst 2 sorters sallad från buffén.  Efter maten är det siesta vilket innebär att barnen är inne på sina rum för att vila. Det är extra viktigt nu när det är så varmt ute då det kostar mycket energi att vara utomhus. När siestan var klar var det äntligen dags att BADA!!!!!!! Vi gick till stora stranden för att latcha boll, bada, sola, leka och bara vara. Vattnet var varmt (typ) och barnen var superglada, faktum är att vi spenderade 3 timmar nere vid stranden.


När vi återvände till kolonin stod det pasta med skinksås och ”det dära korngrejen” (som var väldigt god). Efter middagen så var det duschtajm för att få ur allt salt och havsvatten ur håret. Resten av kvällen ägnades åt fotboll och spel.  I morgon blir det ös!

 

Tjolahopp! 

 
 

RSS 2.0