Bussresan

Hej på er uppe i Närke. 
 
Vi sitter nu på bussen, tyvärr försatte vi oss i bilkö inne i Göteborg. Detta innebär en försening med ca 30 minuter. Bussen beräknas anlända 18:30 vid Vialundskolan. 
 
Barnen har lovat att låtsas som om de saknat alla föräldrar så det lär bli ett kärt återförenande. 
 
 
Kolloledarna, over n' out!

Dag 9 - En sista kväll med gänget

Det är med vemod som vi nu skriver det sista inlägget för årets kollo. Vi har haft två dunderbra perioder här på Åsa och därmed innehåller morgondagens hemfärd blandade känslor.
 
Sista dagen på kollo inleddes som vanligt med städning och frukost.
Sedan kom skräckens skräck... Banditerna flög in på kollo och snodde saloontantens guld på bandithäxans kommando. Saloontanten i skräck hörde av sig till stadens sheriff Pontus för hjälp! Sheriffen agerade fort och tog byborna till sin hjälp för att ta tillbaka saloontantens guld. På berget uppe i skogen hade bandithäxan allt guld och skogen var full av banditer som vaktade häxans allt guld, beväpnade med vattenballonger. 
För varje guldklimp som byborna förde tillbaka till saloontanten belönades de med varsin chokladboll som tack. GULDRUSCHEN VAR NI I FULL GÅNG!
Fotbollsplanen förvandlades till ett slagfält. Granater fyllda med vatten, vapen laddade med H2O och en köttmur av argsinta rövare stod nu mellan barn och guld. Kaoset var  ett faktum och efter att röken lagt sig stod nu ett gäng glada ledare, varav 2 av dem hade fått Alex och Pontus hemkokta slask-hink över sig. Det som var roligt var att Pontus blandade sin egen slask-hink som han trodde skulle hällas över någon annan ;-)
 
Efter den stora fighten var det dags för lunch. Dajja hade lagat ihop potatisbullar med stekt bacon som vi mumsade i oss. Sedan var alla full gång i att göra sig iordning inför kvällens finmiddag och avslutningsdisco som vankades. Finkammade pojkar och finklädda flickor stod förväntansfulla och inväntade det besked som skulle avgöra vem man skulle spendera finmiddagen med. Till middag serverades pommes, en tjusig kycklingfilé, sås och diverse gröna ting. Som följd till middagen var det dags för den sedenedliga diplomutdelning. Det finns två diplom som utmärker sig lite extra som man som barn ska bli väldigt stolt och glad över att få.  Det första är "Årets Rookie" vilket tilldelas det barn som är årets bästa nykomling. Det diplomet tilldelades Elis Ring för visat positivt engangemang till kollot. STORT GRATTIS!
Det finaste diplomet som kan tilldelas är årets kollobarn. Det menas med att barnet är en förebild för andra och visar ett extra glatt och positivt sätt för alla andra. Iår tilldelades detta diplom.... trumvirvel.... LEIA ECKERWALL! Stort tack till dig Leia som sprider din glädje och ditt skratt till alla oss ledare och barn. Du är en stjärna!
Sedan var det dags för de stora barnen att dela ut diplom till oss ledare. Årets kolloledare gick till... trumvirvel... JOHAN FLISBY för sitt fina och stora engangemang och den glädje och trygghet som han sprider till alla barn. Grymt bra jobbat, det är du värd! 
Vi avslutade middagen med glass och hemmagjord chokladsås samt en sång som ett gäng av oss ledare hade skrivit till som vi uppträdde med.
 
Låttext:
 
Så mycket kul vi gjort
Vad vi har hittat på
Men tiden går så fort
Nu är det dags att gå
 
Hejdå, vi ses, adjö, förväl
Tack för denna tid
Var glad som jag för allt känns bra
Ja, jag vet att vi snart ses igen
 
Nu är discot i full gång för en sista gång innan det är dags för att sova en sista blund. 

Tack för att vi fick låna era barn dessa 10 dagar. Vi har haft en kanonbra period och vi har haft fantastiskt roligt tillsammans. Kollo för oss ledare är årets höjdpunkt, och vi hoppas att vi har fört vidare den känslan till era fina barn. Vårat mål är att de ska få världens bästa upplevelse här, för det är exakt det som alla era barn ger oss. 
Good night - one last time
 
 
Bussen hem avgår kl. 14.00 från Åsa och beräknas vara i Kumla mellan kl. 18-19. Vi skriver ett kort inlägg imorgon när vi vet mer exakt när vi kommer anlända i Kumla. 
 
SIMMA LUGNT I SOMMAR!
 
 
 
 
 
 
 

Dag 8 - En fizzydizzy glass med saltvatten

Hallå gänget! Dags för dagens redovisning av vår dag.
Men vi får inte glömma att återigen tacka vår underbara Stand-In-Bloggare Släggan för ett grymt bra jobb igår! 
Att lämna bloggen i dina händer känns alltid tryggt :-)
 
Okey, onsdag idag! 
Idag hade "The Oldies" ledningen på förmiddagen då "Ungdomarna" fortfarande var lediga. Då solens strålar värmde oss passade de på att käka frukosten ute på altanen. Det var en fin start på dagen!
Efter en härlig morgonstund delades barnen upp. En del gick iväg till Bastustranden för sol och bad medan ett gäng drog ner till byn för att inhandla till morgondagens disco och inför bussresan hem på fredag. 
 
Då dagen började i mysighetens tecken tyckte vi även att lunchen skulle bli i samma anda! Därför tände vi upp en lägereld vid våran lägereldsplats och grillade korv till lunch. Detta åt vi tillsammans med bröd, ketchup och senap såklart! Efter lunch var det siesta då barnen vilade på rummen. 
 
Efter siestan var det frilek där vi även åt mellis. Kollokaka och pannkaka med sylt. Det var gött för magen!
Eftermiddagen såg ut precis som på förmiddagen. Ett stort gäng drog iväg till stora stranden för att bruka dagens sista solstrålar medan Amanda, Nicole och Linn drog iväg med ett gäng brudar för att käka glass och inhandla godis. Åsas lokala glasscafé är suveränt! Glass i alla möjliga smaker och former och härlig personal som erbjuder oss gratis strössel och topping när vi kommer förbi. Den mest populära glassmaken under denna period måste ändå vara "FizzyDizzy" som smakar godis. ;-)
 
Till middag var det en buffé av rester från veckan. Therese hade fixat ordning en pyttipanna av rester, en pastagratäng samt korvstroganoff. Woho!! Tack Therese!
 
Nu på kvällen har vi kört Ledarjakten! Den går ut på att alla ledare får varsin siffra, 1-10. Beroende siffrans värde bestäms svårighetsgraden gömstället som ledaren ska gömma sig på. Det gäller för barnen att tillsammans med sina lagkamrater hitta ledarna som har gömt sig inom gårdens område. Det lag som hittat flest ledare vinner. Våra ledare Alex och Pontus hade siffra nr. 10 och nr.9 varav ingen utav barnen hittade honom. Vissa sade att han, lik som en vis Harry Potter, hade en osynlighetsmantel och därmed kunde inga barn hitta honom. Kanske, kanske inte. Allt kan hända på kollo!
 
Nu har de flesta barnen duschat och det vankas läggdags. Imorgon är det sista dagen här och då blir det Guldrush och finmiddag!
 
Kram på er - era barn är fantastiska. 
 
/ Ledarna 
 
 
 

Dag 7 - Lyx, mys och firande!

Han är snäll, han är trög och han är en blek halvfinne, han är tillbaka.. Släggan är bakom tagenterna!
 
Hej allihopa!
 
Ytterligare en härliga dag har passerat där vi började med hotellfrukost, där ledarna var uppklädda med finkläder och en lite lyxigare servering. Där körde vi även ett litet födelsedagsfirande, då ett utav barnen, Emma fyller år idag! Grattis Emma! :)
Därefter var det fri lek och tröjtryck under förmiddagen fram till lunch. Lunch blev vi serverade Kollokaka som kan beskrivas som en nyttigare pannkaka, och den var suveränt god! 
Efter lunchen så föll seistan på sin vanliga plats där barnen får vila och återhämta sig och läsa sina brev och mail som föräldrarna skickar.
 
Till eftermiddagen så gick två tjejrum iväg och hade kvalitétid med sina rum och ledare vid glassbaren, och resterande barn och ledare tog en promenad ner till stora stranden och spenderade eftermiddagen vid havet med sol och bad.
När det härliga badhänget gick mot sitt slut så var vi tillbaka lagom till middagen där vi fick njuta utav en jättegod lax med potatis och sweetchili/curryremolad sås. 
 
Och när man har fått en sådan god middag så var vi ju tvunga att bränna av ett fyspass ;) Under fyspasset så lärde vi barnen några grunderliga styrkeövningar samt lite självförsvarsövningar.
Eftersom barnen var så duktiga och energitömda så avslutade vi dagen med lite mys ute på altan med musikquiz och go fika. 
 
Nu är alla barnen till sängs och alldeles strax skall dem äldsta barnen iväg på ett litet kvällsdopp och med några utav oss ledare :)
 
Ha en fortsatt trevlig kväll så hör vi imorgon igen! - Ledarna out
 

Dag 6 - baklängesdagen på kolonin

ÄNTLIGEN! Dagens datum, den 3e juli som i kolonisammanhang innebär baklängesdagen har firats!  Olik alla andra dagar är detta en mycket speciell sådan. Hela dagen är omvänd, och börjar med det sista som normalt sätt händer en vanlig dag, och på det viset fortsätter dagen tills vi avlsutar med att väcka barnen 21:30... Vi ska förklara! 
 
Den ljuvliga måndag startade med att barnen låg och sov, i vanliga fall hade vi ju såklart väckt dem och sagt åt dem att städa sina rum innan frukosten kunde förtäras. Men inte i dag. I dag inledde vi dagen med att natta alla barn, säga åt dem att släcka på sina rum och vara tysta. Till sin förvåning upptäckte barnen, att ledarna hade satt på sig kläderna bakochfram... En hel del konfunderade barn tog sig nu upp ur sina sängar. Strax därefter hade vi gemensam nattnings-lek i matsalen, åkte man ut fick man gå och ta på sig partykläderna för att sedan gå ner till discot som var i full färd nere i källaren. Under discot körde vi klassiska lekar som "omvänd limbo" där man backar med ryggen uppåt under limbolinan. En annan riktig going är baklänges-dansstopp, full dansshow när musiken är tystad och då högtalarna dånar ska alla stå helt stilla. Discot avslutades och resten av "kvällen" spenderades med fri lek innan middagen skulle serveras. 
 
Klockan 11:00 stod maten på bordet, i dag serverades pasta med bacon- och skinksås till middag och det var sannerligen en förträfflig måltid. Tack Therese! Då borden var färdigtorkade och barnen mätta och belåtna samlades alla för att göra sig redo inför dagens "eftermiddagsaktivitet", krabbning! I och med att det inte var vilken dag som helst i dag, utan baklängesdagen så hade självklart vårt gäng grymma ledare Marcus, Pontus och Linn gått ner i förväg för att krabba upp 80-100 krabbor. När barnen väl kom ner med resterande del av ledarskaran hade ledarna i fråga samlat krabbor i stora hinkar och kärl som barnen kunde fiska upp och sedan släppa tillbaka ner i havet. Efter baklängeskrabbningen var klar fortsatte de flesta med att krabba på ordinärt vis. En liten skara valde att ta ett dopp och sola största möjliga mån intill båtviken där vi krabbar. 
 
En härlig stund senare var vi åter på kolonin. Klockan var nu runt 15:00 och lunchen låg strax runt hörnet. Men dessförinnan skulle siestan avverkas. Till lunch åt vi korvgryta med den vanligt tillhörande salladen. Efter maten fanns det tid till dusch för de barn som hade badat, övriga hade fri lek utomhus. Kort därefter drog grabbgänget Alex, Pontus och Flisby iväg med samtliga barn för att köra lek och bus i en av de närliggande parkerna. Säcken knöts ihop i samband med en baklänges-kurragömma. Leken går ut på att en person (Alex i detta fall) gömmer sig på en plats, efter 100 sekunder kommer resten av lekkompisarna och ska hitta personen. Om en kompis hittar nämnd person ska man, utan att göra ljud ifrån sig, placera sig jämte den gömde tills alla lekkompisar har hittat gömstället. Tyvärr hann vi inte avsluta leken då åskan började mullra och blixtar lös upp himlen. 
 
Förutom att den 3e juli innebär baklängesdag, händer även något annat spännande, vår ledare Nicole fyller nämligen år just i dag. På kolonin firar vi i regel födelsedagsbarn i samband med frukosten, vilket vi även gjorde i dag. Med sång och jubel gratulerade vi henne tillsammans med en riktig mästarfrukost som gänget i köket hade ordnat med. Sagt och gjort, när vi var klara med allt firande och ätande gick barnen in på sina rum för att städa. För tillfället kör vi lite mys-väckning och morgonstund, ledare och barn tittar på drakfilm. En liten födelsedagskaka rundade av "morgonen" innan barnen kunde lägga sig på riktigt. 
 
Tjoflöjt!
/ledarna 
 
 
 

Dag 5 - INFÖDINGARNA ATTACKERAR!!

Hallå igen gänget!!

 

Först och främst vill jag tacka våran suveräna Släggan som tog hand om bloggen igår när hälften av oss drog iväg på ledighet. GRYMT BRA JOBBAT SLÄGGAN, VÄRLDENS BÄSTA STAND-IN-BLOGGARE.

 

Okej... let's go back onto the track. Söndagen är kommen och även den femte dagen här på kollo. 
Kidsen gjorde sina vanliga morgonrutiner innan det var dags för ett gäng att återigen gå ner till hamnen för att krabba lite krabs. 
Ett gäng brudar drog ner till byn för att handla godis inför kvällens disco-party. Godisinhandlingens procedur startar med att ledarna går ner med gruppen mot Åsas centrum, väl där lokaliseras samhällets närhandel i form av ica. Innan shoppingen påbörjas delar vi ledare ut plånböcker och informerar om reglerna (inga nötter, energidrycker o.s.v.). Efter mycket vägande av godispåsar, noggranna uträkningar för att maximera sockerintaget och gemensamt köande i samspel med lokalbefolkningen hade nu tjejerna fått med sig proviant för kvällens bravader. De var redo!

 

Så småningom smög klockan iväg och slog 13:00 vilket dagen till ära innebar pannkaksbuffé. -tjoho vad kul! Vår mästerkock Therese hade i dag fått ledigt, i hennes ställe tog vår veteran Daja vid och briljerade till den vilda graden att samtliga blev mätta OCH belåtna.  Siestan var ett faktum och mycket kraft skulle behövas för eftermiddagens aktiviteter. Vilan kändes gjord och barnen kröp åter ut ur sina hålor varpå de möttes av glada och entusiastiska ledare. Era ungar stod nu inför 3 val: "sola" och bada, krabbelikrabba eller alternativ nummer 3, en trevlig promenad med favoriterna Amanda och Nicole. Så värst mycket sol bjöds vi tyvärr inte på, detta stoppade dock inte 18 modiga människor, som följdes av några vuxna som får betalt för att bada. Vattnet uppskattades till ca 14-15 grader. Promenadgänget tog en långpromenad och passade på att kolla in den årliga fotbollscupen som spelas i Åsa varje sommar. Krabblyckan idag var på vår sida och jag tror ledar-Mackan nämnde att de fångade runt 60-70 krabbor. Good job! Väl tillbaka på gården återstod ungefärliga 60 minuter tills middagen skulle serveras, dessa fylldes med fri lek på gården. Samtidigt formades storverk av Daja och Amanda inne i köket... 

 

Middagen var mycket populär av både kollodeltagare, och ledare. 4 stycken olika pizzor erbjöds och endast 4 bitar fanns till övers när middagsborden hade torkats en sista gång för denna dag. Trots allt innehåll som denna söndag fyllts med hade ännu inte höjdpunkten nåtts. Det vankades disco!  Godiset var utdelat, discokulan installerades och ur högtalarna kom nu hits på hits. Allesammans var nu samlade nere i källaren, i djungelrummet som hade ordnats på förhand. Men det fattades något, var tusan hade ledarna tagit vägen?! Plötsligt, dånade det ner 8 stycken djungelfenomen i trappen och dessa flög ut på dansgolvet. För att nämna några fanns en giraff, två män från urbefolkningen djupt inne i djungeln, en humla och en upptäcktsresande äventyrare. Partyt var igång! 

 

Slutet gott, allting gott. Nu sover barnen, snart, de flesta i alla fall, sött. Det kommer behövas för i morgon... kommer baklängesdagen! 

Tjolahopp! 
/ledarna 

 

 
 

 


Dag 4 - Sol, vind och vatten vatten och vatten!

Tjenare alla nyfikna! Det är ingen annan än Släggan som sitter bakom tagenterna idag, då vår ordinare kickass bloggare Amanda är ledig denna dag! inlägget blev lite senare idag eftersom det är mig vi snackar om, killen med superfokus (eller kanske inte)
 
Kan börja med att berätta att vi äntligen har fått vädret med oss med en massa sol och små små friska vindar! :)
 
Dagen startade i sin vanliga ordning med stabil och stadig frukost, dock vet jag inte vilka som stod för äran då jag fortfarande var ledig under förmiddagen, men det kan inte ha blivit något annat än top notch då jag vet att alla kolloledare är grymma!
Sedan var det snabbast möjliga att packa och byta om för att bege sig ner till stranden för nyttja massa sol och bad, vilket vi vet har varit efterlängtat. Hela förmiddagen spenderades nere vid stranden medan vår mästerkock Therese förberedde lunchen på kolonin, och det blev inget annat än en utsökt lasagne.
 
En fast rutin i form av siesta på sina rum föll i sin vanliga ordningen efter lunchen där barnen får vila, smälta maten och ladda batterierna. Under siestan så gick den andra halvan av kolloledarna på ledighet och eftermiddagen föll på sin plats med mer sol och vatten. Barnen fick sätta sin styrka, smidighet och snabbhet på prov genom en hinderbana ute på gräsmattan med olika hinder, en del ledare som attackerade med vatten, och ett gatlopp där man fick möta The Nordic Thunder.. Släggan! När hinderbanan gick mot sitt slut så utbröt ett fullskaligt vattenkrig! ;)
Efter hinderbanan och vattenkrig splittrade barnen upp sig, där ett gäng stannade kvar på kolonin för fri lek och ett gäng gick med kolloledaren Marcus för att fiska krabbor, och fick hela 60st krabbor!
 
Middagen togs över av vår reserv kock Dajja "Gordon" Rask som lagade till en välbekant och välkommen middag som ingen säger nej till.... Hamburgare med pomfritt!
 
Mot kvällen så tog vi en kill och tjejstund, där killarna tillsammans med mig och Kent tog en promenad ner till glassbaren för att kyla ner oss efter mycket sol och sedan köpte vi godis inför morgondagens discokväll. Marcus, Erika och Linda tog hand om tjejerna och fick till ett mysigt kvällsdopp nere vid havet.
 
Och nu är vi där vi är, barnen är till sängs och likaså ledarna, därmed tackar jag och dem andra ledarna för denna dag, och så ser vi fram emot en ny härlig dag i nästa avsnitt av: Åsakollo
 
Gå och lägg er nu föräldrar, ledarna out!
 
 

RSS 2.0